Zoek

Gepromoveerd op Klimmateriaal

Snelle en gratis levering

5 jaar fabrieksgarantie

100 dagen retourgarantie

Wanneer u op hoogte moet werken, is een rolsteiger in principe altijd de beste keus. Daarmee werkt u namelijk het meest veilig; het is dan ook de meest stabiele optie. Maar het is niet altijd mogelijk om een rolsteiger of kamersteiger te gebruiken als bijvoorbeeld de ruimte te klein is. Dan kunt u kiezen voor een ladder of een trap, dat wordt dan eigenlijk een steiger voor op de trap. Maar welke kunt u in verschillende situaties het best gebruiken en waar kunt u dan uit kiezen? In dit artikel vertellen we u meer over de verschillende soorten ladders en trappen en het gebruik ervan.

Bordestrappen en dubbele trappen

Wanneer u graag wilt werken met een aluminium trap, heeft u in principe twee opties; bordestrappen of dubbele trappen. Een bordestrap is maar vanaf één kant te betreden, maar heeft wel een “bordes” in het midden. Hier kunt u op staan of kunt u kleine materialen op leggen. Een dubbele trap is wel via twee kanten te betreden. Dit is erg handig, want zo hoeft u de trap niet te verplaatsen. Op een trap kan vaak wat langer gewerkt worden omdat deze stabieler en prettiger staat dan een ladder. Volgens de arbowet mag een persoon maximaal 2 uur per dag op een trap staan en mag deze enkel gebruikt worden voor lichte en snelle werkzaamheden wanneer het gebruiken van een rolsteiger, bijvoorbeeld door het gebrek aan ruimte, niet mogelijk is. 

Voor- en nadelen van het werken met trappen

Trappen hebben verschillende voordelen. Zo kunt u stabiel hoger staan en is een trap natuurlijk zo uitgeklapt waardoor u deze direct kan gebruiken. Ook is een trap, in tegenstelling tot de meeste ladders, vrijstaand te gebruiken. Trappen zijn voornamelijk ideaal voor korte klusjes. Natuurlijk hebben trappen ook nadelen. Zo is er een grotere kans op valgevaar doordat een trap natuurlijk minder stabiel is dan een rolsteiger. Ook heeft u hiermee een kleiner bereik en moet u de trap vaak verplaatsen. Er is ook weinig ruimte voor gereedschap. 

Verschillende soorten ladders

Ladders worden veel gebruikt als overbrugging naar hoger gelegen delen, zoals een dak of gevel. Ook op een ladder mag slechts kortstondig gewerkt worden en enkel wanneer er geen andere, veiligere optie is. Ladders zijn er ook in verschillende soorten, zoals: 

Voor- en nadelen van het werken met ladders

Werken met ladders heeft verschillende voordelen. Zo is er geen opbouwtijd; een ladder kan meteen gebruikt worden. Ladders zijn uitermate geschikt voor het werken in kleine of smalle ruimtes. De meeste ladders zijn ook erg licht in gewicht waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Ook zijn ladders vaak te gebruiken op een ongelijke ondergrond, waardoor ze vaak gebruikt worden in bijvoorbeeld een trapgat. Natuurlijk hebben ladders ook nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt om lang op te werken en ze moeten vaker verplaatst worden dan een steiger. Ook staat u er een stuk minder stabiel op dan op een steiger en is er geen plaats voor gereedschappen en materialen. 

Hulp nodig bij het kiezen van een trap of ladder?

Heeft u een trap of ladder nodig voor een klus en komt u er niet uit welke voor uw klus het beste is? Rolsteiger.net helpt u graag verder! Neem contact met ons op voor advies of bestel uw trap of ladder direct online!

Menu