Search

Gepromoveerd op Klimmateriaal

Snelle en gratis levering

5 jaar fabrieksgarantie

100 dagen retourgarantie

Search
Een rolsteiger opbouwen klinkt makkelijk, maar je moet voldoen aan allerlei regels. Het is belangrijk dat de rolsteiger goed en veilig wordt opgebouwd en dat daarbij rekening gehouden wordt met de gestelde eisen van de arbo en wetgeving. Wij geven u graag een aantal tips zodat u veilig en volgens de regels een rolsteiger kunt opbouwen.

Algemene info voor het opbouwen van een rolsteiger

Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar altijd rekening mee gehouden moet worden als u een rolsteiger gaat opbouwen. Rolsteigers zijn voornamelijk bedoeld om lichte werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Om de basisveiligheid te garanderen moet de rolsteiger dan ook op een stabiele en veilige werkvloer geplaatst worden. Gebruik de rolsteiger niet om toegang te verschaffen tot andere constructies. Zorg er ook altijd voor dat u voldoende persoonlijke bescherming draagt. Denk hierbij aan werkhandschoenen, een veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Gaat u op zeer grote hoogte werken? Maak dan altijd gebruik van een life-line.

Voorbereidingen voor het opbouwen

Wanneer u de rolsteiger gaat opbouwen (of afbreken), moet u altijd met zijn tweeën zijn. Wanneer u de schoren op lengte sorteert, wordt het opbouwen een stuk makkelijker. Overschrijd nooit de toegestane belasting van rolsteiger, omdat de veiligheid dan niet meer gegarandeerd kan worden. Er moet ook rekening gehouden worden met de weersomstandigheden, voornamelijk met de wind. Waait het hard of staat op op een plek waar de wind harder waait, zorg er dan altijd voor dat de steiger aan een gebouw of andere stevige constructie verankerd is. Is de steiger voorzien van een overkapping of doorwerktent, dan zal deze extra wind vangen. Zorg er dan altijd voor dat de steiger verankerd is. Is de windkracht meer dan 6, werk dan niet op de steiger en haal de platforms en zeilen ook uit de steiger om omwaaien te voorkomen. In geval van sneeuw en ijs moet van tevoren zand gestrooid worden om de werkomgeving minder glad te maken. Houd hierbij altijd uw gezond verstand in de aanslag en beoordeel altijd voor het werken of de veiligheid gegarandeerd kan worden. Daarnaast moet ook op het volgende gelet worden:

  • De steiger moet waterpas staan. Hiervoor kunt u de wielspindels gebruiken.

  • De steiger mag nooit gebruikt worden in de buurt van niet-geïsoleerde elektrische installaties of machines.

  • De steiger mag nooit op opgestapelde stenen of planken geplaatst worden. De ondergrond moet stabiel en recht zijn.

  • Neem voorzorgsmaatregelen zodat onbevoegde mensen de steiger niet kunnen betreden.

Veilig een rolsteiger opbouwen volgens de Arbo

De Arbo is er voor de veiligheid van medewerkers. De Arbo heeft dan ook regels opgesteld voor het veilig opbouwen van rolsteigers. Vanaf 2018 zijn deze regels gewijzigd, daar kunt u hier meer over lezen. Hierbij moet tijdens het opbouwen van de rolsteiger meer gewerkt wordt met leuningen zodat de veiligheid nog beter gewaarborgd kan worden.

Een ASC steiger opbouwen

Het opbouwen van een ASC steiger gaat niet veel anders dan het opbouwen van een andere steiger. Natuurlijk moet dit op een andere manier gedaan worden, maar zijn alle veiligheidsmaatregelen natuurlijk hetzelfde. Er zijn veel verschillende soorten ASC steigers, maar er zijn er een aantal die het opbouwen voor u erg makkelijk maken, zoals de Fast Clic rolsteiger. Deze kan snel en veilig opgebouwd worden middels de conische doorbouw-pen. Het systeem gebruikt de standaard borggaten van de ASC opbouwframes waardoor deze niet automatisch geborgd worden. Met de standaard borgclips hoeft u deze dus ooit meer te ontgrendelen en profiteert u van optimaal gebruiksgemak en een snelle opbouw van de steiger.

Menu