Wanneer het gaat om werken op een steiger, is veiligheid natuurlijk een van de belangrijkste dingen. Helaas zijn ongevallen door een steiger meer regelmaat dan uitzondering. De ongevallen gebeuren zowel tijdens het opbouwen, als tijdens het gebruik of de demontage van de steiger. 45% van de ongevallen met een steiger gebeurt op een rolsteiger. Veiligheid tijdens het werken met een rolsteiger is dus zeer gewenst. Wij vertellen u hier graag meer over.
Ongevallen op een rolsteiger
Er zijn verschillende oorzaken van de meeste ongevallen die plaatsvinden op of door een rolsteiger. Het hoogste risico van werken met een rolsteiger is om te vallen, wat de volgende oorzaken kan hebben:
- Vallen bij het beklimmen of afdalen van de steiger
- Vallen door een opening in de werkvloer
- Vallen doordat de steiger te zwak is
- Vallen doordat er onvoldoende randbescherming aanwezig is
- Vallen doordat de steiger instort of omvalt
Naast het vallen raken er elk jaar ook veel mensen bekneld, worden ze getroffen door vallende voorwerpen van de steiger, stoten ze zich aan de steiger of struikelen ze erdoor.
Oorzaken van ongevallen op een rolsteiger
Veel oorzaken van ongevallen op rolsteigers worden veroorzaakt door onjuist gebruik. Dit kan bijvoorbeeld het dragen van ongeschikt schoeisel zijn, waardoor de kans op uitglijden groot is. Daarnaast worden er vaak leuningen even weggehaald zodat bijvoorbeeld materialen makkelijker op de steiger geplaatst kunnen worden. Hierna wordt vaak vergeten om de leuning weer terug te plaatsen of wordt deze niet juist teruggeplaatst, waardoor het risico op vallen toeneemt. Dit gebeurt ook vaak met de schoren. Deze worden vaak door gebruikers verwijderd waardoor het werken op de steiger onveiliger wordt. Daarnaast komt overbelasting van de rolsteiger vaak voor wanneer er te veel mensen of materiaal op een platform aanwezig zijn.
Maatregelen tegen ongevallen op een rolsteiger
Natuurlijk zijn er verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden om ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo is het belangrijk om u te houden om aan de nieuwe regelgeving voor de opbouw van rolsteigers vanaf 2018. Daarnaast is het belangrijk om een steiger secuur op te bouwen volgens de bijbehorende tekeningen of voorschriften. Houd daarbij ook rekening met de nodige verankeringen. Ook is het belangrijk dat de steigervloeren niet onbedoeld kunnen verschuiven en dat ze sterk en breed genoeg zijn. De steiger moet ook opgebouwd worden door deskundige personen.