Wanneer u aan een klus gaat beginnen waarvoor u een steiger nodig hebt, is het altijd de vraag welke steiger daarvoor het beste is. Welke steiger is het meest geschikt voor uw klus? Heeft u voor uw klus een rolsteiger of een kamersteiger nodig? En wat is het verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger eigenlijk? In dit artikel leggen we het u uit.
Wanneer gebruikt u een rolsteiger en wanneer een kamersteiger?
Het grootste verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger is wel waarvoor deze gemaakt is. Een rolsteiger is namelijk gemaakt voor buitengebruik en een kamersteiger voor binnengebruik. Hoewel dat natuurlijk de eerste intentie is, betekent dit niet dat een rolsteiger niet binnen gebruikt kan worden of dat een kamersteiger niet buiten gebruikt kan worden. Mocht u dit graag willen doen, dan moet wel aan alle voorschriften op het gebied van opbouw en veiligheid voldaan worden.
Op grote hoogte werken
Gaat u buiten, op grote hoogte werken? Dan heeft u natuurlijk een rolsteiger nodig. Rolsteigers zijn namelijk speciaal gemaakt om op grote hoogte te werken. Hiervoor zijn ze voorzien van speciale zwenkwielen met spindel. Hiermee kunnen de wielen in hoogte versteld worden en kan de rolsteiger ook op ongelijke ondergronden worden opgezet. Door deze wielen aan te passen aan de ongelijke ondergrond kan de rolsteiger dan toch recht en geheel waterpas geplaatst worden. Een kamersteiger heeft gewone zwenkwielen, waarmee geen verschil in hoogte gemaakt kan worden. Daardoor is het dus niet mogelijk om met een kamersteiger op grote hoogte te werken.
Het verschil tussen een kamersteiger en rolsteiger in opbouw
Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillen tussen kamersteigers en rolsteigers. Zo zit er een groot verschil in de opbouw van beide steigers. Een kamersteiger is over het algemeen namelijk sneller opgebouwd dan een rolsteiger. Dit komt doordat een kamersteiger meer eenvoudige onderdelen heeft en vaak al kant-en-klaar is, waar dit bij een rolsteiger natuurlijk niet het geval is. Een kamersteiger kan dan ook opgebouwd worden voor 1 persoon, waar een rolsteiger vaak door twee personen opgebouwd moet worden. Sinds 2018 zijn er ook nieuwe regels voor het opbouwen van een rolsteiger, waar aan gehouden moet worden.
Overeenkomsten tussen een rolsteiger en een kamersteiger
Naast verschillen, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen een rolsteiger en een kamersteiger. Zo worden dezelfde maatvoeringen gehanteerd en zijn de onderdelen van een rolsteiger vaak ook bruikbaar bij een kamersteiger. Bij Rolsteiger.net kunt u terecht voor zowel een een rolsteiger als een kamersteiger, waarvan de onderdelen onderling weer uitwisselbaar zijn. Let er wel op dat dit niet bij elke soort rolsteiger en kamersteiger het geval is. U weet nu in ieder geval of u voor uw klus een rolsteiger of een kamersteiger nodig heeft!