Search

Gepromoveerd op Klimmateriaal

Snelle en gratis levering

5 jaar fabrieksgarantie

100 dagen retourgarantie

Search

Over de maximale hoogte van een rolsteiger ontstaat regelmatig discussie. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe hoog een rolsteiger maximaal mag zijn. Ook is het belangrijk om te weten vanaf welke werkhoogte u verplicht bent om de rolsteiger te verankeren. In dit artikel vertellen we u alles over veilig werken met een rolsteiger op de toegestane hoogte.

Het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte

Sinds de ladder of trap niet meer als werkplek gebruikt mag worden, worden rolsteigers steeds vaker gebruikt. Ze kunnen namelijk niet alleen buiten, maar ook binnen gebruikt worden. Zo zijn er kamersteigers die erg compact zijn waarmee binnen op hoogte gewerkt kan worden. Om te weten wat de maximale hoogte van een rolsteiger is, is het belangrijk om te weten hoe dat gemeten wordt. Er zijn namelijk twee soorten hoogtes: de werkhoogte en de platformhoogte. De platformhoogte is de afstand van de ondergrond waar de steiger op staat tot de bovenste werkvloer. De werkhoogte is twee meter hoger dan dat. De brede ASC steigers mogen zowel binnen als buiten gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter. Bij de smalle ASC steigers is dit 14 meter; deze staan natuurlijk een stuk minder stabiel dan de brede steigers. Een ruimte is een binnenruimte wanneer deze winddicht is. Ook dan mag de werkvloer niet met andere attributen verhoogd worden; dit mag alleen met goedgekeurde steigermaterialen of andere aluminium steigerdelen.  

De termen platformhoogte en werkhoogte kunnen soms wat verwarring opleveren. De platformhoogte is de afstand van de ondergrond waar de steiger op staat tot de bovenste werkvloer. De werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken als je op de steiger staat. Deze hoogte is ongeveer 2 meter hoger dan de platformhoogte. Om dit te illustreren geven we hieronder een voorbeeld.

De werkhoogte van deze steiger is 6,2 meter. Dat betekent dat de platformhoogte 4,2 meter is en de totale hoogte van de steiger 5,2 meter. Dit komt omdat er voor de veiligheid altijd een leuning van 1 meter aanwezig moet zijn.

Rolsteiger verankeren

Wanneer moet een rolsteiger verankerd worden? Het verankeren van een rolsteiger is verplicht wanneer het hard waait, namelijk als het meer dan windkracht 6 is. Op plekken waar de wind sterker wordt, zoals bij gebouwen met open gevels of op hoeken en steegjes, moet de steiger al bij een lagere windkracht verankerd worden. Zodra het echt hard gaat waaien, is het belangrijk om de werkzaamheden te staken. Het is ook verplicht om stabilisatoren te gebruiken bij werkzaamheden met een smalle rolsteiger van 75 centimeter of 100 centimeter breedte en een platformhoogte van meer dan 3,5 meter of bij werkzaamheden met een brede rolsteiger van 135 centimeter of 150 centimeter en een platformhoogte van meer dan 5,5 meter.

Veiligheid voor alles

Bij werken met een rolsteiger is het belangrijk dat alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Sinds 2018 is er een nieuwe regelgeving op het gebied van rolsteigers en het opbouwen daarvan; zorg ervoor dat u goed weet wat deze regels zijn en zorg ervoor dat uw steigers daaraan voldoen. Het is echter niet nodig om volledig nieuwe steigers te kopen die voldoen aan de nieuwe regelgeving. Het is ook mogelijk losse voorloopleuningen te bestellen.

Menu